12. nov. 2011

REACTABLE - et nyt musikinstrument

   / Instrumenter, Teknologi



I de seneste år er der kommet en række interessante "musikinstrumenter" / synthesizers / beatboxes med multitouch-skærm, mest brugt af electronica-kunstnere.

"Reactable" blev opfundet af en lille gruppe på universitetet i Barcelona for ca. 5 år siden. Det er i virkeligheden en computer / synthesizer placeret under et rund gennemsigtigt "bord".

Måske en video lige vil give et indtryk af hvad det egentlig er. Her er ses et remix af Rihanna's Don't Stop The Music, (giv den lige 45 sekunder til at starte... og slå reklame fra: klik tandhjul > fra) udført på Reactable af "Robbo"...






En videoprojektor oplyser bordpladen fra neden.

De vigtige "Tangibles" ligger rundt langs kanten. En Tangible er en lille klods med et farvet geometrisk mønster under (og på visse er der også mønster på siderne, så klodsen kan vendes)...

Man bemærker bl.a., at den store / høje klods er den der "indeholder" lydsamples af stemmer osv.

Herunder et nyere, langt nummer af ReacTJ, med flere klodser i brug, men med ½ minut inden lyd, derpå 1½ minut intro - og det kommer først helt "igang" efter 4½ minut.






Computeren er programmeret til at genkende klodserne og hver klods har sin funktion (se Basic Demo i links nederst) der påvirker / skaber lyden der skal ud, fx rytme, frekvens, samples osv.

Her ses den tyske techno-DJ Oliver Huntemann live i et show fra The Arches i Glasgow. Musikken og showet er ganske specielt, men fascinerende. Han kan også høres på Spotify. Mere om Oliver Huntemann til slut i artiklen.






Klodserne på Reactablen kan grupperes og derpå interagerer de. Man styrer hver klods' instillinger ved at dreje den eller betjene et "panel" der lyser op rundt om klodsen på bordpladen, med fingrene.

Herunder er det igen Robbo her sammen med VP der laver et andet ganske fedt nummer.






Der er kunstnere der er begyndt at bruge Reactables nu, mest til electronica / dj-shows. Bl.a. Björk havde en med på sin Voltaic-turné... her er hun med nummeret Declare Independence, hvor der benyttes Reactable som et af flere multitouch-instrumenter. (Sjov fact: check ved 4:00 - Paul McCartney står backstage og swinger med.)






En af grundene til Reactable endnu ikke er så udbredt er, at den koster op mod € 50.000,- ... de bliver fremvist på shows og store natklubber, og nogle teknologi-museer har købt en.

EDIT: Priserne er faldet, de kan nu købes for mellem € 6.100,- og € 7.070,- i Europa, alt afhængig af om man vil have tasker og udvidelsessæt med og om man selv henter den i Barcelona eller den skal sendes.)

Til almindelige folk er der heldigvis udgivet Reactable-apps til både iOS (iPhone/iPad) og Android (Phones/Tabs/Pads) til en væsentlig billigere penge, og de er også helt interessante.
Herover så vi en demo / et halvt track af Beautyful Life fra Gui Borattos nye interaktive reactable album. Et album hvor han har remixet 4 hits, man kan se, lytte og selv remixe videre på i realtime, mens musikken spiller, på tablets eller smartphones.






Det er da en ganske interessant ny udvikling. Link til albummet og Oliver Huntemann's ligeledes interaktive album i App Store / Google Play findes herunder.



M U S I K Klik:

Links til interaktive albums:
http://www.reactable.com/products/artist/

Reactable hjemmeside:
http://www.reactable.com/

Basic Demo 1:
http://youtu.be/0h-RhyopUmc

Basic Demo 2:
http://youtu.be/MPG-LYoW27E

Reactable på Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Reactable


Ingen kommentarer:

Send en kommentar